Sunday, September 2, 2007

စြဲမက္ဖြယ္ရာဒီဟင္းလ်ာ




ထုိင္းဆန္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ဆိုတာ ဘန္ ေကာက္က လမ္းေဘးဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္း ခ်ေလ့ရွိတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါ တယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ေပါ့ေပါ့ ပါးပါးစားစရာတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီးတုိင္း ႏွစ္သက္စြာစားေလ့ရွိပါ တယ္။ ထုိင္းဆန္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ဟင္း သီးဟင္းရြက္၊ ပုစြန္စတာေတြနဲ႔ ေၾကာ္ေလ့ ရွိၿပီး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြက တိုဟူး ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားသံပရာသီး ၁ လုံးၾကက္ဥ ၁ လုံးငါးအရသာေဆာ့စ္ စားပြဲဇြန္း ေလးဇြန္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ ဥင႐ုတ္ေကာင္း စားပြဲဇြန္း တစ္၀က္ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၂ ပင္သၾကား စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းမန္က်ည္းႏွစ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းထိုင္းဆန္ေခါက္ဆြဲ ပါကင္၀က္ဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းအခြံခြၽတ္ သန္႔စင္ၿပီးပုစြန္ ၁၀ သားတိုဟူး ၁၀ သားခန္႔ေျမပဲ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းပဲပင္ေပါက္ ပန္းကန္လုံး တစ္လုံးစာ ဆန္ေခါက္ဆြဲေတြကို ေရေႏြးေႏြးမွာ ၁၅ မိနစ္ေလာက္စိမ္ထားပါ။ တိုဟူးေတြ ကို တစ္လက္မ အရြယ္အတုံးငယ္မ်ား တုံးပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကို တစ္၀က္ခြဲၿပီး ဖယ္ ထားပါ။ ဒယ္အိုးခပ္ႀကီးႀကီးတစ္ခုကို မီးျပင္း ျပင္းနဲ႔အပူေပးပါ။ ဆီထည့္ပါ။ ဆီဆူလာ ရင္ ေျမပဲထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေျမပဲက်က္ သြားရင္ ခဏဖယ္ထုတ္ထားၿပီး ၾကက္ သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ တုိဟူးစတာေတြ ထည့္ၿပီး အညိဳေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲေတြ ေပ်ာ့ေပ်ာင္း လာတဲ့အခါ ေရခဏစစ္ထားပါ။ ေရစစ္ သြားတဲ့အခါ ဒယ္အိုးထဲထည့္ၿပီး အိုး မကပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ေခါက္ဆြဲမာေန ရင္ ေနအနည္းငယ္ဖ်န္းၿပီး ေၾကာ္ေပးႏုိင္ ပါတယ္။ မန္က်ည္းႏွစ္၊ သၾကား၊ ငါးအရ သာေဆာ့စ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔ေတြထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ေတြကို ေဘးမွာကပ္ၿပီးေနရာလြတ္သြား ရင္ ၾကက္ဥတစ္လုံးေဖာက္ထည့္ၿပီး ေမႊ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥက်က္သြားရင္ ဆန္ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ျပန္ေရာေမႊေပးပါ။ ပုစြန္ထည့္ ေၾကာ္ပါ။ တစ္၀က္ခြဲထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ ေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲေတြ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာတဲ့အခါ ပန္းကန္ ျပားပက္ပက္မွာ ပြဲျပင္ပါ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲ





ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္း







သေဘၤာသီးေထာင္းဟာ ထုိင္းအမ်ဳိး သမီးေတြၾကားမွာ ေရပန္းအစားဆုံးဟင္း လ်ာျဖစ္တယ္လို႔ စစ္တမ္းေကာက္ခ်က္ ေတြအရ သိရပါတယ္။ ထိုင္းေျမာက္ပိုင္း အစားအစာျဖစ္တဲ့ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ထမင္း၊ ၀က္သားသုပ္ (laab)၊ အမဲသား သုတ္၊ မွ်စ္သုပ္စတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသုံး ေလ့ရွိပါတယ္။ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားသၾကား စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းသံပုရာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီး ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ ဥငါးအရသာေဆာ့ဖ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းပုစြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းင႐ုတ္သီးစိမ္း ၂ ေတာင့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ ၅ လုံးေျမပဲေလွာ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ဆုံးသစ္သား င႐ုတ္ဆုံထဲထည့္ေထာင္းပါ။ ပဲသီးနဲ႔ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးေတြကို အရည္ထြက္လာေအာင္ ထည့္ေထာင္းပါ။ င႐ုတ္ သီးစိမ္းထည့္ေထာင္းပါ။ အစပ္အရသာ မႀကိဳက္တဲ့သူေတြကေတာ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း ထည့္ေလ့မရွိပါဘူး။ အဲဒီေနာက္ သေဘၤာ သီး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲ၊ ငါးအရသာ ေဆာ့စ္၊ သံပရာရည္၊ သၾကားစတာေတြ ေရာေထာင္းပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ သေဘၤာ သီးေထာင္းျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္ၿပီးၿပီျဖစ္ ပါတယ္။ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔တစ္မ်ဳိး၊ ကဏန္းအသား ေျခာက္နဲ႔တစ္မ်ဳိး ႏွစ္မ်ဳိးႏွစ္စားျပဳလုပ္စား သုံးေလ့ရွိပါတယ္။ ပြဲျပင္တဲ့အခါမွာ သေဘၤာသီးေထာင္း ပန္းကန္ထဲကို ပဲသီးေတာင့္၊ ထက္ျခမ္း ျခမ္းထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြနဲ႔ အလွ ဆင္တြဲဖက္စားေလ့ရွိပါတယ္။




ကဏန္းစြပ္ျပဳတ္

ကုိရီးယားဇာတ္လမ္းတြဲေတြ ျမန္မာ ပရိသတ္ရဲ႕ ရင္ထဲထုိးေဖာက္ေနရာ ယူလာသလုိ စားေသာက္ခန္းေတြ ခဏ ခဏပါတဲ့အတြက္ ကိုရီးယားဟင္းလ်ာ ေတြကလည္း ပရိသတ္စိတ္၀င္စားစရာ ျဖစ္လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုရီးယား ဟင္းလ်ာေတြထဲက ကဏန္းစြပ္ျပဳတ္ခ်က္ ျပဳတ္နည္းကုိ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ပင္ လယ္စာကုိ အမ်ဳိးမ်ဳိးခ်က္ျပဳတ္စား ေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ ကိုရီးယားေတြရဲ႕ ႏွစ္ ၿခိဳက္စရာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ပင္လယ္ကဏန္း -၂ေကာင္

ငါးပါးနီ(သို႔)ႏွစ္သက္ ရာပင္လယ္ငါးတစ္မ်ဳိး-၃၀ က်ပ္သား

မုန္လာဥနီ -၆၀ က်ပ္သား

ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး- ၅၀ က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ- ၃ လံုး

င႐ုတ္သီးအနီ၊အစိမ္း- ၄ ေတာင့္

ပင္လယ္ေရညႇိ -အနည္းငယ္

ႀကိတ္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ- စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ပဲပိစပ္အႏွစ္ -စားပြဲဇြန္း၁ဇြန္း

ဆား -အနည္းငယ္

ငါးပါးနီကုိ သင့္ေတာ္႐ံုခုတ္ထစ္ၿပီး ပင္လယ္ေရညႇိနဲ႔ေရာျပဳတ္ပါ။ ကဏန္းကုိ ေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး အရြယ္ေတာ္အတံုး မ်ား ပုိင္းပါ။ မုန္လာဥနီေတြနဲ႔ ေက်ာက္ ဖ႐ံုသီးေတြကိုလည္း သင့္ေတာ္တဲ့အရြယ္ ေတြ (ခပ္ထူထူအတံုးေတြ)တံုးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ တစ္ကုိက္စာအရြယ္ ေတြ လွီးထားပါ။ င႐ုတ္သီးအစိမ္းနဲ႔ အနီ ေတာင့္ေတြကုိလည္း ခပ္ရြယ္ရြယ္လွီးထား ပါ။
ပဲပိစပ္အႏွစ္ကုိ ေရနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ထားပါ။ ငါးပါးနီနဲ႔ ပင္လယ္ေရညႇိ ျပဳတ္ထဲကို ပဲပိစပ္အႏွစ္ေရာထည့္ၿပီး ေမႊ ပါ။ မုန္လာဥနီထည့္ၿပီး ဆူလာေအာင္ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူလာတဲ့အခါ င႐ုတ္ သီး၊ ေက်ာက္ဖ႐ံု၊ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ကဏန္း၊ ဆားစတာေတြထည့္ၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ တည္ ပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ ကိုရီးယားဟင္းလ်ာ ကဏန္းစြပ္ျပဳတ္ကုိ အရသာရွိရွိခံစားႏုိင္ ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။



၀က္သားသုပ္(Laab)

Laab ဟာ ထိုင္းလူမ်ဳိးေတြ ၾကားမွာ ေရပန္းစားတဲ့ေန႔လယ္စာတစ္ မ်ဳိးပါ။ ျပဳလုပ္ရတာလြယ္ကူသလို အရ သာကလည္း ထူးျခားေကာင္းမြန္မႈရွိပါ တယ္။ ကေလးေတြႏွစ္သက္တဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

သၾကား -စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ပါးပါးလွီးထားေသာ ၀က္သား -၂၀ သား

ပဲငံျပာရည္အၾကည္ -စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ -၂ ဥ

ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ -၂၅ က်ပ္သား

ၾကက္ဥ- ၁ လုံး

ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ -စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

တ႐ုတ္ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း -၂၅ က်ပ္သား

တိုဟူး -၂ တုံး

ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲေတြကို သုံးလက္မ ေလာက္ အရြယ္ေတြ လွီးျဖတ္ထားပါ။ တ႐ုတ္ပန္းေဂၚဖီေတြကိုလည္း ေခါက္ဆြဲ နဲ႔အရြယ္ေတာ္လွီးထားပါ။
ဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီး ဆီႏွစ္ဇြန္း ေလာက္ထည့္ပါ။ ပါးပါးလီွးထားတဲ့ ၾကက္ သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္နံ႔ေမႊးလာရင္ ၀က္သား ထည့္ ခ်က္ပါ။ ၀က္သားေတြအညိဳေရာင္သန္းၿပီး က်က္ေလာက္ရင္ ဆန္ျပားေတြ ထည့္ ေၾကာ္ပါ။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ထည့္ပါ။
အေပါ့အငန္အရသာအျဖစ္ ဆား နဲ႔သၾကားထည့္ပါ။ ၾကက္ဥကိုေခါက္ၿပီး ထည့္ပါ။ သမေအာင္ေမႊပါ။ တ႐ုတ္ေဂၚဖီ ထုပ္အစိမ္းေတြေရာထည့္ပါ။ ေဂၚဖီက်က္ ေလာက္ရင္ ပန္းကန္ျပားပက္ပက္နဲ႔ ျပင္ ၿပီးအေပၚက င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴးၿပီးရင္ စားဖုိ႔အသင့္ပါပဲ။

No comments: